Sterren kijken voor beginners: Tips!

Sterren kijken voor beginners: Tips!

Sterren kijken voor beginners: tips!

Droom jij ook weg als je naar de sterrenhemel kijkt? En zou je graag letterlijk wat dieper in willen zoomen op al dat moois dat de nacht je te bieden heeft? Dan zit je goed in dit artikel! We presenteren je de beste tips om sterren te kijken. Van het leren herkennen van sterren en planeten tot het kiezen van de beste telescoop voor beginners, zo vind je voortaan je weg in de Melkweg!

 

Leren sterren kijken: de basics 

Om goed sterren te kijken is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk dat het een heldere nacht is. Check het weerbericht om te zien wanneer er onbewolkte nachten zijn. Zoek een donkere plek uit om te kunnen focussen op de sterren, maan, planeten en de rest van het heelal. Hoe meer ‘lichtvervuiling’, hoe minder goed je de hemel kunt zien.

Een donker weiland is bijvoorbeeld een goede plek om het heelal te spotten. Bij volle maan is het bovendien wat lastiger om op de sterren te focussen, maar van de andere kant is dit wel weer het perfecte moment om maankraters te zien. Probeer dus verschillende momenten in de maand en door het jaar heen af te wisselen om maximaal te genieten van al het moois dat het heelal je te bieden heeft.

 

Inzoomen met telescoop

Je kunt met het blote oog de sterrenhemel bekijken, maar om alles tot in de puntjes te zien kun je beter gebruik maken van een telescoop. Een snelle zoektocht op internet laat al snel zien dat telescopen verkrijgbaar zijn in tal van prijsklassen. Je hoeft echter zeker niet de duurste te hebben om veel te kunnen zien. Wij hebben een selectie gemaakt van goede telescopen voor beginners met een interessant prijskaartje. We vertellen je zo meteen nog wat meer over waar een goede beginnerstelescoop aan moet voldoen, maar eerst nog een aantal algemene tips over het bestuderen van het heelal.

 

Sterren Kijken App: SkyView Free

Er zijn verschillende apps voor sterren kijken, dus je kunt gerust eens rondsnuffelen in de App Store of Play Store. Onze aanrader? SkyView Free! Je kunt de augmented reality app SkyView gratis downloaden en overal ter wereld gebruiken. De gratis versie heeft alles te bieden wat je als beginnende sterrenkijker nodig hebt. Installeer je telescoop, open de app en spot sterrenbeelden en planeten.

De applicatie werkt heel simpel. Je opent SkyView en richt je smartphone op de lucht. Heb je een ster in het vizier? Houd de app stil en de app vertelt je welke ster of planeet je gespot hebt. Daarnaast tekent de app ook automatisch sterrenbeelden, zoals Orion of de Grote en Kleine Beer. Indien gewenst kun je extra informatie vinden, zoals de hoeveelste planeet van het zonnestelsel het is. Tot slot kun je ook nog zien waar bepaalde satellieten zich bevinden,

waaronder de Hubble Space Telescope en het International Space Station. Kun jij ze spotten aan heldere hemel? Ze zien eruit als bewegende sterren.

 

Sterren kijken Nederland: bijzondere momenten

Bij heldere hemel is de ruimte sowieso prachtig om te zien. Om je beleving een extra touch te geven is het leuk om bijzondere dagen in het oog te houden. Zo komen er maandelijks meerdere meteorenzwermen voorbij, wat wil zeggen dat je gedurende die tijd extra veel vallende sterren kunt zien. Bekijk hier de data van de jaarlijkse meteoorzwermen.

Andere belangrijke happenings zijn bijvoorbeeld wanneer twee of meerdere planeten op één lijn staan aan de hemel (aan hetzelfde stuk van de hemel te zien). Een dergelijke planetenparade was in juni 2022 nog te zien, toen er maar liefst zeven planeten op één lijn lagen. Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus waren zelfs met het blote oog te zien. Voor Uranus en Neptunus was een telescoop nodig.

Ook komt er eens in de zoveel tijd een bloedmaan voorbij, waarbij de maan een rode gloed krijgt. Een volle maan is daarnaast absoluut de moeite om te aanschouwen. Bekijk hier alle maanstanden. Standen van planeten en de maan zijn sowieso te berekenen, dus als je even in de zoekmachine zoekt op wat je wilt zien dan rolt daar vaak meteen een datum uit. Nu nog hopen dat de lucht helder is!

 

Goede verrekijker voor sterren kijken

Als je twijfelt of je een telescoop aan wilt schaffen dan vraag je je wellicht af of je met een verrekijker ook voldoende kunt zien. Met een verrekijker kun je soms net wat meer sterren spotten dan met het blote oog, en ook de kraters op de maan worden wat beter zichtbaar. Het is van belang dat je een goede verrekijker hebt, liefst met een vergroting van minimaal 12x. Het voordeel van een verrekijker is dat je hem eenvoudig overal mee naartoe neemt.

Er zitten echter ook een paar nadelen aan het sterren kijken met een verrekijker. Ten eerste is dat de stabiliteit. Je houdt hem in je hand en daardoor zal er altijd wel een beetje trilling zijn. Je kunt dit oplossen met een statief, maar als je de prijs van een verrekijker statief optelt bij de prijs van goede verrekijkers met flinke vergroting, dan kom je vaak honderden euro’s duurder uit dan met een telescoop voor beginners.

 

Goede telescoop voor sterren kijken

Wij raden door de nadelen van de verrekijker toch liever de telescoop aan om de sterrenhemel te aanschouwen. Veel mensen denken dat ze daarvoor diep in de buidel moeten tasten, maar niets is minder waar. Tenminste niet als het aan ons ligt!

Onze eigen Vultus Official telescopen kenmerken zich door een uitstekende prijs-kwaliteit. We hebben verschillende modellen, die onder andere verschillen in de maximale vergroting. Zo kan de Vultus 1000114EQ telescoop tot wel 500x vergroten. Ook de diameter van het objectief en de brandpuntafstand hebben invloed op de kwaliteit van de telescoop. Je leest hier meer over de specificaties van de optiek in de telescoop. Onze telescopen voor

beginners zijn al verkrijgbaar voor minder dan €100. Per telescoop ontdek je bovendien een uitlegvideo om je nieuwe telescoop klaar te maken voor gebruik!

Bekijk hier alle telescopen -> https://vultusofficial.com/collections/all

 

Beste sterren kijken telescoop voor beginners: Telescoop 30/700

Onze aanrader voor een telescoop voor beginners? Dat is de Vultus Telescoop 30/700! Wat dit model zo aantrekkelijk maakt? Allereerst de instapprijs, en daarnaast ook de uitstekende specificaties. Zo kan hij tot 150x zoomen (6mm + 3x barlow) en kun je verschillende lenzen gebruiken. Je gebruikt altijd de gewenste instellingen voor het betreffende object.

Dat is niet alles, want deze telescoop is super eenvoudig te gebruiken. Wel zo makkelijk als beginner! Je installeert hem met de Nederlandse handleiding binnen vijf minuten. Het statief is verstelbaar voor iedere lichaamslengte. En met de functie Finderscope kun je eenvoudig hemellichamen opsporen. Gebruik in combinatie met de bovengenoemde gratis SkyView app om de ruimte tot in de puntjes uit te pluizen.

Bekijk hier de Vultus 30/700! -> https://vultusofficial.com/products/telescoop-30-700

 

Aan de slag? Telescoop kopen bij Vultus!

Enthousiast over het ontdekken van de sterrenhemel? Start dan nu je ruimte-avontuur met een telescoop van Vultus Official. Heb je vragen of bepaalde wensen en wil je persoonlijk advies voor het kopen van een telescoop? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We adviseren je graag over het vinden van de beste telescoop die bij je past!

Bekijk de Vultus telescopen webshop! -> https://vultusofficial.com/collections/all