Hoeveel en welke planeten zijn er?

welke-planeten-zijn-er?

Als liefhebber van astronomie ben ik altijd gefascineerd geweest door planeten en ons zonnestelsel. Als je een telescoop bezit, dan weet je hoe belangrijk het is om kennis te hebben over de planeten die je wilt waarnemen. Daarom wil ik graag wat meer informatie geven over de vraag die vaak gesteld wordt: Hoeveel planeten zijn er eigenlijk?

De planeten uit ons zonnestelsel

Om te beginnen kunnen we stellen dat er tot voor kort negen planeten waren in ons zonnestelsel. Dit waren Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. De eerste acht planeten werden al lang geleden ontdekt, namelijk in de oudheid. Pluto werd pas in 1930 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh. Het was tot 2006 dat Pluto de status van planeet had.

Criteria van een planeet

In datzelfde jaar werd de Internationale Astronomische Unie (IAU) gevormd, die onder andere verantwoordelijk is voor de definitie van een planeet. Er werd toen een definitie geformuleerd waarbij een planeet een hemellichaam is dat aan drie criteria voldoet: het moet rond de zon draaien, het moet een bolvorm hebben en het moet zijn baan hebben schoongeveegd van ander materiaal.

Is Pluto een planeet?

Pluto voldeed niet aan deze laatste voorwaarde en werd dus gedegradeerd tot dwergplaneet. Het zonnestelsel had daarmee ineens acht planeten en vijf dwergplaneten: Ceres, Haumea, Makemake, Eris en Pluto.

pluto-een-planeet

Planeten buiten ons zonnestelsel

Maar er is meer dan alleen ons eigen zonnestelsel. Er zijn tot op heden duizenden exoplaneten ontdekt, oftewel planeten buiten ons eigen zonnestelsel. De meeste hiervan zijn ontdekt door middel van de transitiemethode, waarbij wetenschappers op zoek gaan naar kleine dips in de helderheid van een ster. Dit duidt op een planeet die voor de ster langs trekt.

Hoeveel exoplaneten zijn er?

Maar hoeveel van deze exoplaneten zijn er nu precies? Op dit moment zijn er meer dan 5.000 bevestigde exoplaneten ontdekt. Dit aantal groeit nog steeds, want er zijn nog duizenden kandidaat-exoplaneten die nog bevestigd moeten worden. Het is dus nog niet duidelijk hoeveel exoplaneten er precies zijn, maar het aantal zal naar verwachting in de toekomst alleen maar toenemen.

De ontdekking van deze exoplaneten heeft ons ook veel geleerd over de diversiteit van planeten in het universum. Zo zijn er bijvoorbeeld gasreuzen die dichter bij hun ster staan dan Mercurius, terwijl er ook rotsachtige planeten zijn die veel groter zijn dan de Aarde. Daarnaast zijn er ook nog zogenaamde 'super-aardes', die qua grootte tussen de Aarde en Neptunus inzitten.

Criteria van een planeet

Maar wat maakt een planeet nu precies een planeet? Zoals eerder vermeld moet een planeet aan drie criteria voldoen om deze status te krijgen. Maar er zijn nog veel meer eigenschappen die een planeet kan hebben, zoals atmosfeer, magnetische velden, manen en ringen. De eigenschappen van een planeet kunnen ons veel vertellen over de omstandigheden op die planeet en de mogelijkheid van leven.

Een ander interessant feit is dat planeten niet altijd alleenstaand zijn. Er zijn ook planetenstelsels ontdekt waarbij meerdere planeten om een ster heen draaien. Sommige van deze planetenstelsels zijn vergelijkbaar met ons eigen zonnestelsel, terwijl anderen zeer verschillend zijn. De ontdekking van deze planetenstelsels heeft ons ook meer geleerd over de formatie van planeten en hoe deze ontstaan.

Hoeveel planeten zijn er nou eigenlijk?

Maar terug naar de vraag: hoeveel planeten zijn er nu eigenlijk? Als we alleen naar ons eigen zonnestelsel kijken, dan zijn er dus acht planeten en vijf dwergplaneten. Als we ook de exoplaneten meenemen, dan zijn er op dit moment meer dan 5.000 bevestigde exoplaneten en nog duizenden kandidaat-exoplaneten die nog ontdekt moeten worden.

Toename in het aantal planeten

Het aantal planeten zal naar verwachting in de toekomst alleen maar toenemen, naarmate onze technologieën zich blijven ontwikkelen en we meer kunnen ontdekken over het universum. Een bekende telescoop is de James Webb telescoop, deze zeer geavanceerde telescoop heeft kostte ruim 10 miljard dollar (9,93 miljard euro) om te bouwen. Het is de grootste en krachtigste ruimtetelescoop ooit en werd gebouwd als opvolger van de beroemde Hubble. Deze snel ontwikkelende technologiën zullen ons ook meer leren over de diversiteit van planeten en de mogelijkheid van leven buiten onze eigen planeet.

aantal-planeten-en-exoplaneten

Planeten bekijken met een telescoop

Als je een telescoop bezit, dan is het dus interessant om niet alleen naar de planeten in ons eigen zonnestelsel te kijken, maar ook naar de exoplaneten die daarbuiten te vinden zijn. Met de juiste kennis en technologie kan je zelfs helpen bij het ontdekken van nieuwe planeten.

Telescoop van Vultus voor het bekijken van planeten

Als je meer wilt leren over astronomie dan is een eigen telescoop wel een musthave. Wij van vultus hebben een breed aanbod telescopen voor beginners tot aan gevorderden. Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dan nu al onze telescopen.

Het aantal planeten op dit moment

Kortom, er zijn op dit moment meer dan 5.000 bevestigde exoplaneten en nog duizenden kandidaat-exoplaneten die nog ontdekt moeten worden. Dit maakt ons besef van het universum steeds groter en diverser. Wie weet wat voor interessante ontdekkingen we in de toekomst nog zullen doen?

Bron: https://www.allesoversterrenkunde.nl/!/!/sterrenkunde/vraag-en-antwoord/_detail/gli/waarom-is-pluto-geen-planeet/

https://nos.nl/artikel/2459585-james-webb-telescoop-bevestigt-bestaan-exoplaneet