Het belang van de overige kenmerken

Het belang van de overige kenmerken

Naast de optiek zit er in een telescoop nog veel meer dat invloed heeft op je beeld. Zo zijn er verschillende statieven die ook geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Of denk eens aan filters die er voor zorgen dat het contrast van de maan vergroot wordt. Op die manier kun je het beeld nog verder optimaliseren. Hoe je met accessoires en andere kenmerken van een telescoop de ervaring nog beter kunt maken lees je hier.

 

Oculairs

Een oculair is eigenlijk de tweede lens in een refractor-telescoop en de enige lens in een reflector-telescoop. Je kunt oculairs kopen met allerlei verschillende optische designs, bestaand uit één of meerdere lenzen. Een oculair kan haast gezien worden als een kleine telescoop op zich. Maar waar dient een oculair nu precies voor?

Oculairs hebben invloed op de vergroting. Hoe kleiner het objectief, hoe kleiner de vergroting. Hiermee kun je dus zelf bepalen of je wilt inzoomen op een klein stuk van het heelal of dat je het overzicht wilt houden. Oculairs zorgen ook voor een scherper beeld en dat het comfortabel is om hemellichamen te observeren.

Oculairs hebben, net als lampen, een fitting. Deze kan drie diameters hebben: 0.964 inch (2,45 cm), 1.25 inch (3,18 cm) of 2 inch (5,08 cm). De oculairhouder, waarin je het oculair in de telescoop plaatst, heeft echter maar één van bovenstaande openingen. Dit kan niet veranderd worden. Wanneer je een ander oculair bij jouw telescoop wilt kopen, moet je rekening houden met de diameter van de oculairhouder. De meest gangbare internationale standaard is 1.25 inch. De meeste telescopen in onze shop zijn dan ook uitgerust met een oculairhouder van 1.25 inch.

 

Barlowlens

Om de maximale vergroting van de telescoop nog verder te verhogen, is een Barlowlens een makkelijke en goedkope oplossing. Het oculair van de telescoop plaats je in de Barlowlens. Bij de meeste telescopen wordt een Barlowlens meegeleverd. Wil je zelf een Barlowlens aanschaffen, dan is het verstandig om op het volgende te letten:

Als je een te grote vergroting creëert, heb je kans op een vervaagd beeld. De vuistregel is dat de maximale zinvolle vergroting 2x de diameter van de telescoop mag zijn. Creëer je een vergroting hoger dan dit, dan krijg je een onscherp beeld.

 

Statieven

Het statief
Een telescoop moet ondersteund worden door een statief. Een telescoopstatief heeft de volgende functies:

  • De telescoop stabiel houden zodat je een optimaal beeld krijgt
  • De telescoop richten op objecten
  • De stand van de telescoop aanpassen tijdens waarnemingen van sterren, om de rotatie van de aarde te compenseren
  • Je handen vrijhouden, zodat je alle ruimte hebt om te focussen, oculairs te verwisselen, observaties te noteren of objecten na te tekenen

Er zijn twee soorten statieven: een azimutaal statief en een equatoriaal statief.