De allerlaatste check

De allerlaatste check

Kijk dat is handig, een allerlaatste checklist. Als het goed is heb je nu al enig idee over wat voor eigenschappen je in een telescoop zoekt. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over een aantal praktische zaken. Hoeveel plek heb je eigenlijk nodig om de telescoop op te bergen? Woon je in de stad en moet je dus vaak met de telescoop heen en weer reizen? En heb je veel of weinig tijd om onderhoud te plegen aan je telescoop?

 

Draagbaarheid en gebruik

In Europa zijn steeds minder gebieden die écht helemaal donker zijn. Als je in een stedelijk gebied woont, kun je jouw telescoop meenemen naar een plek enkele kilometers buiten de stad. Hier kun je prima gaan waarnemen in een donkere omgeving. Mocht je dit inderdaad van plan zijn, of vaker op verschillende locaties gebruik willen maken van je telescoop, dan is het aan te bevelen geen al te zware telescoop te kiezen. Naast het gewicht is ook het formaat van de kijker van belang. Het is in dit geval handig om te kiezen voor een telescoop die makkelijk in elkaar te zetten is. Als laatste is het verstandig om ook de grootte van je kofferbak in je achterhoofd te houden, zodat je jouw nieuwe telescoop in ieder geval kunt vervoeren.

 

Opbergen

Het is van belang dat de telescoop goed wordt opgeborgen als je hem een tijdje niet gaat gebruiken. Dit kan bij een telescoop met een grote afmeting wel eens lastig zijn. Voordat je besluit om een telescoop aan te schaffen, is het daarom belangrijk om te kijken naar de afmetingen en het gewicht van de telescoop. Past de telescoop wel op de opbergplek die je in gedachten hebt? Voor een telescoop is het ideaal als de ruimte waarin deze wordt opgeborgen stofvrij en vochtvrij is. Daarnaast is het verstandig om de telescoop af te dekken met een doek. Zo komt er minder vuil en stof in de kijker terecht. Voor bepaalde telescopen kan ook een speciale opbergkoffer worden aangeschaft, een dergelijke koffer biedt de optimale bescherming voor je telescoop.

 

Onderhoud

In refractor-telescopen en catadioptrische telescopen kan nauwelijks stof of vocht komen. Alleen de voorkant van het objectief kan zo nu en dan afgenomen worden met een zachte borstel. Het zijn vooral reflector-telescopen die periodiek onderhoud nodig hebben. Het meest voorkomende onderhoud is het uitlijnen van de spiegels. Afhankelijk van het type telescoop is dit een simpele of ingewikkelde procedure. Bij halfopen of geheel open telescopen kunnen er vuildeeltjes op de spiegels terechtkomen. Je kunt in dit geval zo nu en dan de spiegels schoonmaken. Bij dure telescopen kan het de moeite waard zijn om na een lange tijd de spiegels te re-alumineren of te vervangen. Begin niet gelijk met schoonmaken zodra je het eerste stofdeeltje op een spiegel ziet liggen. Een spiegel met stof geeft minder hinder dan een spiegel met strepen. Doordat op spiegels snel strepen komen door het schoonmaken, kan dit het beeld verstoren.