De 5 beste telescopen die je kunt kopen in 2024!

De 5 beste telescopen die je kunt kopen in 2024!

In de wereld van de astronomie is het hebben van een goede telescoop essentieel. Of je nu een beginnende amateur astronoom bent of een ervaren professional, een goede telescoop kan het verschil maken tussen een onvergetelijke astronomische ervaring en een teleurstellende nacht. Maar met zoveel opties op de markt kan het lastig zijn om de juiste telescoop te vinden die aan jouw behoeften voldoet. In deze blog bespreken we de top 5 telescopen die je kunt kopen in 2024. Van compacte modellen tot geavanceerde telescopen met geautomatiseerde functies, deze lijst heeft voor ieder wat wils. Dus bereid je voor om je astronomische avonturen naar een hoger niveau te tillen en laten we beginnen met de beste telescopen van 2024.

 

1. Vultus Telescoop - 80/500

Over de telescoop

De Vultus 80/500 is een refractortelescoop met een objectiefdiameter van 80 mm en een brandpuntsafstand van 500 mm. Dit maakt de telescoop ideaal voor zowel astronomische als terrestrische waarnemingen. Het is een instapmodel dat geschikt is voor beginners, maar ook gevorderde astronomen zullen er plezier aan beleven. De Vultus 80/500 wordt geleverd met een equatoriale montering en drie oculairs van: 4, 10 mm en 25 mm.

Belangrijkste kenmerken van de Vultus 80/500

 • Objectiefdiameter: 80 mm
 • Brandpuntsafstand: 500 mm
 • Geschikt voor astronomische en terrestrische waarnemingen
 • Equatoriale montering
 • drie oculairs van 4, 10 mm en 20 mm

Voor wie is deze telescoop geschikt?

De Vultus 80/500 is een instapmodel dat geschikt is voor beginners die geïnteresseerd zijn in astronomie. Maar ook voor gevorderde astronomen is deze telescoop een goede keuze. Door zijn compacte formaat en lichte gewicht is hij makkelijk mee te nemen naar donkere locaties en ook geschikt voor terrestrische waarnemingen.

2. Vultus 70/300 Telescoop voor Beginners

De Vultus 70/300 is de tweede telescoop op onze lijst van de beste telescopen die je kunt kopen in 2024. Deze telescoop is een goede keuze voor beginnende astronomen en is ook geschikt voor kinderen die geïnteresseerd zijn in astronomie. Hieronder vind je een beschrijving van de Vultus 70/300, de belangrijkste kenmerken en specificaties, de voordelen en nadelen en waarom je deze telescoop zou moeten kopen.

Beschrijving van de Vultus 70/300

De Vultus 70/300 - Blauw is een refractortelescoop met een objectiefdiameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 300 mm. De telescoop wordt geleverd met drie oculairs van 6 mm, 10 mm en 20 mm, die een vergroting van respectievelijk 15x tot 150x bieden. De telescoop is ook voorzien van een finderscope, waardoor het gemakkelijker wordt om hemellichamen te vinden.

Belangrijkste kenmerken en specificaties

 • Refractortelescoop met een objectiefdiameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 300 mm.
 • Drie oculairs van 6 mm, 10 mm en 20 mm, die een vergroting van respectievelijk 15x tot 150x bieden.
 • Voorzien van een zoeker om hemellichamen gemakkelijker te vinden.
 • Lichtgewicht en compact ontwerp, ideaal voor reizen en opslag.

Voordelen en nadelen van deze telescoop

Voordelen:

 • Gemakkelijk te gebruiken en geschikt voor beginners en kinderen.
 • Lichtgewicht en compact ontwerp, waardoor de telescoop gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen is.
 • Inclusief een zoeker, waardoor het gemakkelijker wordt om hemellichamen te vinden.
 • Betaalbaar, ideaal voor mensen met een beperkt budget.

Nadelen:

 • Beperkte vergroting, waardoor het moeilijker is om details van verre hemellichamen te zien.
 • Niet geschikt voor diepgaande astronomische waarnemingen.

Waarom zou je deze telescoop moeten kopen?

Als je op zoek bent naar een betaalbare en gemakkelijk te gebruiken telescoop voor beginners of kinderen, dan is de Vultus 70/300 een goede keuze. Het lichtgewicht en compacte ontwerp maakt het ideaal voor reizen en opslag, en de meegeleverde zoeker maakt het gemakkelijker om hemellichamen te vinden. Het is niet de beste telescoop voor diepgaande astronomische waarnemingen, maar het is een goede manier om kennis te maken met de wereld van de astronomie.

3. Vultus Beginners Telescoop - 400/70

De Vultus - 400/70 is een veelzijdige telescoop die geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Met een lensdiameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 400 mm biedt deze telescoop een scherp en helder beeld van de nachtelijke hemel.

Beschrijving van de Vultus - 400/70

De Vultus - 40070 heeft een stijlvolle zwarte afwerking en wordt geleverd met een aluminium statief. De telescoop is zeer gebruiksvriendelijk en kan gemakkelijk worden opgezet en gebruikt. Dankzij de lichte en draagbare constructie is de Vultus - 400/70 ideaal om mee te nemen op reis of naar een afgelegen locatie om de sterren te observeren.

Belangrijkste kenmerken en specificaties

De Vultus - 400/70 heeft een lensdiameter van 70 mm en een brandpuntsafstand van 400 mm. Dit maakt het mogelijk om objecten in de nachtelijke hemel op een heldere en gedetailleerde manier te observeren. De telescoop heeft een vergroting van 20x tot 200x, afhankelijk van het gebruikte oculair. De telescoop wordt geleverd met twee oculairs (10 mm en 20 mm) en een Barlow-lens, waardoor het mogelijk is om verschillende vergrotingen te bereiken.

Voordelen en nadelen van deze telescoop

Een groot voordeel van de Vultus 400/70 Telescoop is de draagbaarheid en het gebruiksgemak. De telescoop kan snel worden opgezet en is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners. Daarnaast biedt de telescoop een helder en scherp beeld van de nachtelijke hemel.

Een nadeel van de Vultus 400/70 is de beperkte vergroting in vergelijking met sommige andere telescopen op de markt. Hierdoor is het mogelijk dat sommige gebruikers niet in staat zijn om zeer gedetailleerde of complexe objecten in de nachtelijke hemel te observeren.

Waarom zou je deze telescoop moeten kopen?

De Vultus - 400/70 is een uitstekende keuze voor beginners of voor mensen die op zoek zijn naar een draagbare en gebruiksvriendelijke telescoop om mee te nemen op reis. Het biedt een helder en gedetailleerd beeld van de nachtelijke hemel en is gemakkelijk te gebruiken. Bovendien is het een zeer betaalbare optie in vergelijking met sommige andere telescopen op de markt.

4. Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo

De Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo is een high-end telescoop voor serieuze amateur-sterrenkijkers en professionele astronomen. Met een diameter van 203 mm en een brandpuntsafstand van 2032 mm biedt deze telescoop uitstekende beeldkwaliteit en een zeer hoge vergroting. Het is een veelzijdige telescoop die zowel geschikt is voor deep-sky-waarnemingen als voor planetair werk.

Belangrijkste kenmerken en specificaties

De Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo heeft een aantal indrukwekkende specificaties en functies:

 • Diameter van 203 mm en een brandpuntsafstand van 2032 mm
 • EdgeHD optisch systeem voor een scherp en helder beeld
 • StarBright XLT coatings voor verbeterde lichttransmissie
 • AVX GoTo-montage voor geautomatiseerd volgen en positioneren
 • Aluminium buis met een lengte van 432 mm en een gewicht van 9,07 kg

Voordelen en nadelen van deze telescoop

Een van de grootste voordelen van de Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo is de hoge kwaliteit van de beelden die hij produceert. Het EdgeHD optisch systeem biedt een scherp en helder beeld dat geschikt is voor zowel deep-sky-waarnemingen als planetair werk. De AVX GoTo-montage maakt het ook gemakkelijker om objecten te vinden en te volgen.

Een nadeel van deze telescoop is de prijs. Met een prijskaartje van meer dan € 3000,- is deze telescoop niet voor iedereen betaalbaar. Bovendien is deze telescoop relatief groot en zwaar, wat het moeilijk maakt om hem mee te nemen naar donkere locaties buiten de stad.

Waarom zou je deze telescoop moeten kopen?

Als je op zoek bent naar een high-end telescoop die geschikt is voor zowel deep-sky-waarnemingen als planetair werk, dan is de Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo een uitstekende keuze. De hoge kwaliteit van de beelden, het geautomatiseerde volgsysteem en de veelzijdigheid maken deze telescoop een geweldige investering voor serieuze amateur-sterrenkijkers en professionele astronomen.

5. NATIONAL GEOGRAPHIC GO-TO TELESCOOP 90/1250

De NATIONAL GEOGRAPHIC GO-TO TELESCOOP 90/1250 is een betaalbare telescoop die uitstekend geschikt is voor beginners. Met een diafragma van 90 mm en een brandpuntsafstand van 1250 mm is deze telescoop in staat om heldere en gedetailleerde beelden van de maan, planeten en andere hemellichamen te produceren.

Belangrijkste kenmerken en specificaties:

 • Diafragma: 90 mm

 • Brandpuntsafstand: 1250 mm

 • Vergroting: 36x tot 250x

 • Gewicht: 7,4 kg

 • Hoogte: 123 cm

De voordelen en nadelen

Voordelen van de NATIONAL GEOGRAPHIC GO-TO TELESCOOP 90/1250 zijn onder andere het gebruiksgemak en de betaalbaarheid. Deze telescoop is voorzien van een computergestuurde GoTo-montage, waardoor het vinden van hemellichamen een fluitje van een cent wordt. Ook is deze telescoop relatief licht en compact, waardoor hij gemakkelijk te verplaatsen is.

Een nadeel van deze telescoop is dat hij gevoelig kan zijn voor trillingen. Dit kan resulteren in beelden die niet helemaal scherp zijn. Ook kan de maximale vergroting van 250x wat beperkt zijn voor de meer ervaren waarnemers.

Desondanks is de NATIONAL GEOGRAPHIC GO-TO TELESCOOP 90/1250 een uitstekende keuze voor beginners die op zoek zijn naar een betaalbare telescoop met veel gebruiksgemak en de mogelijkheid om hemellichamen op te sporen en te bekijken.

telescoop kopen voor sterrenkijken

Welke telescoop kopen?

Het kiezen van de juiste telescoop kan een uitdaging zijn, maar hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een weloverwogen keuze te maken. Het is belangrijk om te bedenken wat je precies wilt observeren en welke functies voor jou belangrijk zijn, voordat je een beslissing neemt.

Van de vijf telescopen die we hebben besproken, bieden de Vultus 80/500 en de Schmidt-Cassegrain telescoop SC 203/2032 EdgeHD 800 AVX GoTo de beste kwaliteit en prestaties. De Vultus 30070 en de Vultus 40070 zijn geweldige opties voor beginners, terwijl de NATIONAL GEOGRAPHIC GO-TO TELESCOOP 90/1250 perfect is voor iedereen die graag reist en onderweg sterren wil kijken.

Onthoud altijd om garantie en de reputatie van de fabrikant te controleren voordat je een aankoop doet. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de beste telescoop voor jouw behoeften. Veel plezier met observeren!